Bowdoin Stevens House Dormitory, LEED Gold

The front of the exterior at the Bowdoin Stevens House Dormitory, in Brunswick, Maine.

Bowdoin College‘s Stevens House dorm was originally constructed in 1860 and converted by Wright-Ryan Construction into a modern residence hall for 35 Bowdoin College students. Renovations include sustainable building systems such as heating, ventilation, power, and lighting. Pine benches and wainscoting were constructed with re-purposed material which originally served as spectator seating in the 1956 Dayton Ice Arena. Photovoltaic solar panels and energy-efficient lighting (including LED) offset the  building’s electricity requirements. For these and other sustainable details, the project was awarded LEED Gold by the U.S. Green Building Council.

Categories: Higher Education / Sustainability